Op werkdagen vóór 15:00 uur besteld = Volgende dag GRATIS in huis!*                               Vraag of advies nodig? Bel of app ons; 06-81714060 of 06-18663831

Waarom zet je een ooievaar in de tuin bij een geboorte?

Youri
donderdag 23 mei 2024

Altijd nieuwsgierig geweest naar de reden waarom we een ooievaar in de tuin plaatsen bij een geboorte? Lees het nu in deze blog vol leuke en interessante informatie! Vergeet niet om ons assortiment met geboorteborden te bekijken. Op zoek naar een geboortebord om te huren? Reserveer eenvoudig online via onze website. Als er nog vragen zijn na aanleiding van deze blog, neem dan gerust contact met ons op.

Waarom zet je een ooievaar in de tuin bij een geboorte? 

Al jaren lang is de traditie in Nederland om een ooievaar in de tuin te plaatsen als er een kleintje is geboren. Maar wat is nou precies de reden dat we dit allemaal doen? In deze blog gaan we hier dieper op in om het antwoord hier op te vinden. Voordat we dit gaan doen zullen we eerst een aantal leuke geboorteborden met een ooievaar uitlichten. 

Wij zijn geboortebord-huren.nl en jouw partner voor het huren van een leuk en uniek geboortebord. Met meer dan 50+ geboorteborden met of zonder ooievaar zijn wij de grootste aanbieder in de geboorteborden verhuur. Wij bezorgen onze geboorteborden inclusief naambordje en paal door héél Nederland. Bekijk ons geboorteborden assortiment voor een jongen of meisje hier! 

Waarom de ooievaar het symbool van een geboorte is geworden, is voor iedere cultuur verschillend. In deze blog zullen we enkele theorieën gaan behandelen. Als laatste zullen we ook uitleggen hoe dit in Nederland is ontstaan. Lees snel verder!

Ooievaar als symbool volgens de Grieke mythologie

We beginnen met de theorie van de Griekse mythologie. Het verband tussen de ooievaar en vruchtbaarheid werd lang geleden gelegd tijdens een ruzie van Gerana (Koningin van de Pygmeeën) en Hera (Griekse Godin). Het is onduidelijk hoe deze ruzie precies is ontstaan. In iedergeval nam Hera wraak op Gerana door haar te veranderen in een ooievaar. Gerana probeerde toen de tijd een stokje hiervoor te steken door, als ooievaar, haar eigen baby te ontvoeren. Dit mislukte helaas, maar in de Griekse mythologie is door deze situatie de link gelegd tussen een geboorte en een ooievaar. 

Ooievaar als symbool in Duitsland

Ook Duitsland heeft zijn eigen verhaal waarom de ooievaar het symbool is bij een geboorte. In de Middeleeuwen geloofde Duitsers dat baby's werden gebracht door ooievaars in hun snavel of op hun rug naar een gezin. De ooievaar vonden deze baby's in moerassen of grotten. Vervolgens brachten de ooievaars de baby dus aan de moeders. Het geloof was toen dat toekomstige ouders een ooievaar konden laten weten dat ze graag een kind wilde hebben. Daarvoor moesten ze in hun huis snoepgoed op de vensterbak leggen. Op die manier wist de ooievaar dat het gezin een kinderwens had. Gelukkig is dit een leuker verhaal dan die van de Griekse Mythologie. 

Hoe is de link van de ooievaar en een geboorte in Nederland gelegd? 

In Nederland werd de ooievaar pas populair bij de geboorte van prinses Juliana in 1909. De familie ontving toen een bijzonder geboortekaartje met een ooievaar en een nest met daarin een baby. Er werd toen gespeculeerd dat de ooievaar de prinses heeft meegenomen. In die tijd was de ooievaar ook het symbool van de stad Den Haag. Na de geboorte van prinses Juliana is deze bal begonnen met rollen en steeds populairder geworden. 

Daarnaast was het in de 18e en 19e eeuw voor ouders lastig om met hun kinderen te praten over het onstaan van kinderen. Omdat het een leuk verhaal was, vertelde ouders vaak dat de baby gebracht is door de ooievaar. Op die manier is de ooievaar in Nederland een symbool geworden bij een geboorte. En zeg nou zelf, wie is er niet groot mee geworden? Nu weet je in iedergeval hoe het precies zit!

Een geboortebord huren met ooievaar

Zoals hierboven is uitgelegd is de ooievaar onlosmakelijk verbonden aan de geboorte van een kind. Ook niet zo gek dat onze geboorteborden met een ooievaar razend populair zijn in ons assortiment. Ook op zoek naar een leuk geboorteborden om te huren? Ga snel naar ons assortiment en reserveer eenvoudig online een geboortebord. Om je alvast een beetje te inspireren hebben we enkele geboorteborden met een ooievaar geselecteerd, die wellicht ook voor jou leuk zijn!

1. Het Geboortebord Ooievaar als Piloot Verkleed. Dit grote opvallende bord met een ooievaar die verkleed is als piloot is een must-have bij de geboorte van een kleintje!

2. Het Geboortebord Blije Baby op Ooievaar. Een blije baby op de rug van de ooievaar. Precies zoals het verhaal hoe het is ontstaan. Super leuk en uniek!

3. Het Geboortebord Ooievaar Harley Davidson Babyson. Een stoere variant waar de ooievaar een motor bestuurd met een kind op de schoot. 

Genoeg inspiratie en informatie over het onstaan van de ooievaar die geplaatst wordt tijdens een geboorte. Mochten er na aanleiding van deze blog nog vragen zijn of wil je graag een geboortebord huren? Neem dan gerust contact met ons op via onze contactpagina. Bedankt voor het lezen van deze blog en graag tot de volgende. 

 

 

 

Over de auteur

Deze blog is geschreven door Youri van Geboortebord-huren.nl. Geboortebord-huren is de grootste aanbieder in de verhuurbranche van geboorteborden. Tevens partner van Party Verhuur Twente waar sinds augustus 2022 begonnen is met de verhuur van geboorteborden.

Meer blogoverzicht


0 reacties

Hulp nodig?